Od smażenia, opiekania, grillowania w wysokiej temperaturze, zwęglania i wędzenia żywności do starzenia się skóry i chorób

Palenie papierosów i gotowanie węglowodanów i tłuszczów w wysokiej temperaturze prowadzi do powstawania różnych szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych, z których dwa to glioksal i metyloglioksal (MGO). Te związki chemiczne prowadzą w końcu do powstania końcowych produktów zaawansowanej glikacji (AGE), które powodują starzenie się całego organizmu, starzenie się skóry całego ciała i twarzy oraz cellulit.

Jednak glioksal/MGO same w sobie są również szkodliwe dla zdrowia i wyglądu, a nowe badanie pokazuje, że te substancje chemiczne powodują starzenie się komórek naskórka (keratynocytów).

Senescencja sama w sobie jest główną przyczyną starzenia się całego organizmu i skóry, a polega na przekształcaniu zdrowych komórek w komórki trwale starzejące się, które stymulują stan zapalny.

Naturalne cząsteczki zapobiegające starzeniu mogą powstrzymać ten proces, ale zdrowe odżywianie, tj. unikanie powyższych metod gotowania oraz nadmiernego spożycia cukru/węglowodanów, w rzeczywistości zapobiegnie temu procesowi w ogóle.

Zwęglanie i wędzenie żywności

Zwłaszcza wędzenie i zwęglanie żywności jest obecnie bardzo modne (np. zwęglona słonina, zwęglona kapusta, zwęglony kalafior przypominający stek, wędzone grillowanie itp.), a ci "szefowie kuchni", którzy je promują, powinni wiedzieć, że te metody gotowania powodują nie tylko starzenie się, ale także raka i choroby układu krążenia, nie mówiąc już o starzeniu się całego ciała i skóry.

Najskuteczniejsze znane naturalne cząsteczki o działaniu senolitycznym (przeciwstarzeniowym) to, w kolejności od najważniejszej: fisetyna, kwercetyna, EGCG i kurkumina.

  • Fisetyna występuje w niewielkich ilościach w bardzo niewielu produktach do pielęgnacji skóry.

  • kwercetyna jest zbyt pomarańczowa, aby można ją było stosować w znaczących ilościach w produktach do pielęgnacji skóry

  • EGCG i kurkumina występują w znaczących stężeniach w bardzo niewielkiej liczbie wysokiej jakości kremów do pielęgnacji skóry, w tym w naszych kremach do nóg Celluence®.


Glioksal indukuje senescencję ludzkich keratynocytów poprzez stres oksydacyjny i aktywację szlaku AKT/FOXO3a/p27 KIP1

  • Streszczenie: Glioksal indukuje senescencję w ludzkich keratynocytach poprzez stres oksydacyjny i aktywację szlaku AKT/FOXO3a/p27 KIP1. Senescencja jest dobrze scharakteryzowanym stanem komórkowym związanym ze specyficznymi markerami, takimi jak trwałe zatrzymanie proliferacji komórek oraz wydzielanie cząsteczek komunikacyjnych przez komórki wyrażające fenotyp wydzielniczy związany z senescencją (SASP). Skład SASP zależy od wielu czynników, takich jak typ komórki lub rodzaj stresu, który wywołuje senescencję. Ponieważ skóra stanowi barierę dla środowiska zewnętrznego, jest szczególnie narażona na różne rodzaje stresu, a w konsekwencji podatna na przedwczesne starzenie się komórek. Związki dikarbonylowe glioksal i metyloglioksal są prekursorami końcowych produktów zaawansowanej glikacji (AGEs), których obecność jest oznaką normalnego i patologicznego starzenia się. W niniejszej pracy wykazaliśmy, że traktowanie glioksalem wywołuje stres oksydacyjny poprzez zwiększenie ilości reaktywnych form tlenu i AGEs oraz indukuje senescencję w ludzkich keratynocytach. Co więcej, senescencja indukowana glioksalem charakteryzuje się unikalnym profilem progresji molekularnej: "wczesny etap", w którym ścieżka AKT-FOXO3a-p27KIP1 pośredniczy w zatrzymaniu cyklu komórkowego, oraz "późny etap" senescencji podtrzymywany przez ścieżkę p16INK4/pRb. Co więcej, scharakteryzowaliśmy za pomocą spektrometrii masowej fenotyp wydzielniczy powstający podczas wczesnej starości. Nasze badania dostarczają dowodów na to, że glioksal może wpływać na funkcje keratynocytów i działać jako czynnik stymulujący starzenie się ludzkiej skóry. W związku z tym, senoterapeutyki ukierunkowane na modulowanie fenotypu senescencji związanego z glioksalem mają obiecujący potencjał.